Thursday, 18 October 2012

Rahat tai tytär

Tämä lyhyt dokumentti Afganistanista kannattaa ehdottomasti katsoa! Se näyttää huumeidenvastaisen taistelun toisen puolen: siviiliuhrit. Tyypillinen tilanne menee näin. Köyhä viljelijä lainaa huumekauppialta rahaa, ja maksaa lainaa takasin viljelemällä unikkoa. Hallitus tuhoaa unikkoviljelmät, jolloin viljelijä ei kykene maksamaan ja jää velkaa huomattavia summia. Saadakseen rahat takaisin huumekauppiaat sieppaavat lapsia pääosin tyttöjä kiristäen rahaa viljelijävanhemmilta. Kaapatut tytöt, jotkut vasta 6 vuotiaita kokevat raiskauksia ja muuta fyysistä väkivaltaa päivittäin. Heitä käytetään valuuttana joita huumekauppiaat myyvät kauppatavarana toisilleen.

 Kuka on syyllinen? Joku voi syyllistää valtiota, joka ei puutu viljelmien tuhoamiseen. Toinen taas viljelijöitä, jotka lainaavat rahaa. Vastaus ei ole yksinkertainen. Viljan hinta on matalalla eikä sillä helposti elätä perhettä.  Jos viljan hintaa korotettaisiin reilun kaupan kaltaisella systeemillä, niin ongelma helpottaisi jo akuutisti. Myös tietoutta ooppiumkaupan ja viljelyn tuhoisista seuraamuksista voisi käydä jakamassa ovelta ovelle. Ainoa pitkäkestoinen ratkaisu on koulutus. Tasa-arvoinen koulutus takaa ammatin ja lukutaidon. Näin ihmiset pääsevät vaikuttamaan ja välttyvät surkeilta kaupoilta joiden todellinen hinta voi olla tytön identiteetin ja itsearvostuksen täysi rikkoutuminen.

Mitä sinä ja minä voimme tehdä? Tietoisuuden lisääminen on tärkeää. Suklaa ei tule purkista eikä heroiini pussista. Takana voi olla ihmisarvon täysi polkeminen ja epäinhimillinen elämä. Tyttöjen koulutustaa voi tukea vaikkapa plan kummiksi ryhtymällä. Ei ole tarkoitus, että syyllistäisimme länsimaalaisina itseämme jokaisesta tuotteesta, joka tulee merten toiselta puolelta vaan se, että olemme valmiita kantamaan vastuumme kuluttajina. Joskus voimme hyvinkin säästää jostain etuudestamme ja lahjoittaa ihmisarvon puolesta.

Tässä linkki Yle 2 dokumenttiin: http://areena.yle.fi/tv/1666705

No comments:

Post a Comment