Tuesday, 6 November 2012

Kuinka oppia neulomaan??

Ihanaa! Vihdoinkin! Sain tänään neulomani villahaalarin valmiiksi. Olen aika ylpeä itsestäni, koska sain haalarin tehtyä vaikka ohjeita ei löytynyt. Aloitin neulomisen reilu puoli vuotta sitten. En osannut mitään muuta, kuin oikean ja nurjan silmukan. Siitä se sitten lähti. Aloitin suoraan ensimmäisen villahaalarin siskontytölleni. Löysin novitan ohjeen nettilehdestä. 

Nyt, muutaman kuukauden päästä tahdoin tehdä villahaalarin myös siskonpojalleni, joka on kokoa 98. Ohjeita ei löytynyt oikein mistään. Novitan ohjeen koot loppuivat 80 ja sitä paitsi ohje on ilmeisesti poistettu sivuilta. Jouduin siis lähteä improvisoimaan ja muistelemaan, ottaen sen riskin, että lopputulos voisi olla todella omituinen:)

Tajusin ruveta neulomaan koulussa, tunneilla. Kun opettajat luennoivat, niin keskityn helpommin näpräten jotain. Hyöty on siis tupla: Neule valmistuu nopeammin, ja opin asiat paremmin. Koulussa alkoi sitten sadella kysymyksiä: Miten sä osaat? Eikö oo kova työ? Tosi vaikeen näköstä! Mä osaan neuloa vaan lapasia!
Muutamien kommenttien jälkeen päätin siis kirjoittaa postauksen siitä miten neulomisen voi oppia.

 En itse pitänyt tekstiilitöistä peruskoulussa. Olin aika poikatyttö ja mieluumin puutyössä hakkaamassa vasaralla nauloja. Joskus aloitin kaulahuiveja ja jonkun hanskankin, molemmat jäivät kesken. Tässä siis ohjeita, miten muuttua poropeukalosta neulojaksi hetkessä:

1. Käspaikka:
 Neulojan pyhä sana http://www.kaspaikka.fi/neulonta/tekniikka-ja-rakenne/index.html tämän linkin takana on opetukset ja videot kaikkiin mahdollisiin neuletermeihin langankierrosta hiirenhammasreunukseen.

2. Langat:
Lankoja kannattaa ostella tarjouksista suurempia määriä varalle, niin saa tarpeen tullen vaikka villapuseron. Villalankojen hinnoissa on tosi suuria eroja.

3.Puikot:
3 1/2 paksuiset peruspuikot käy yllättävän moniin ohjeisiin. Myös pyöröpuikot kannattaa hankkia.

4.Ohjeet
Kaikki ohjeet ovat haastavia, mutta ei mahdottomia. Neulominen on ainoastaan nurjaa ja oikeaa silmukkaa oikean verran, ja oikeassa paikassa. Siinä kaikki. Käspaikka hoitaa loput.

5. Aika:
Älä ota neulomisesta taakkaa tai suoritusta. Neulo kun tekee mieli löhöillä, tai katsella televisiota. Neuleet valmistuu kuin itsestään.

Lopuksi vielä kuvia ensimmäisestä isosta työstäni:

Lahkeista tuli vähän erilaiset, mutta eipä se mitään haittaa:)
Ihqut nallenapit löyty brysselistä:)

Tsemppiä neulomisiin!

Valentina K

2 comments:

  1. wow! tosi ihana! voisin ehkä alkaa tekeen samanlaista omalle veljenpojalle vaikka en huippuneuloja olekkaan :) kiitos ohjeesta

    ReplyDelete
  2. Kiitos! Onneksi ei tarviikkaan olla:)

    ReplyDelete